søndag 30. august 2009

Adapsjon av "Den misunnelige frisøren"

De aller fleste bøker endrer seg når det blir produsert film av dem. Mye kan være forandret, og ting kan bli fjernet og omvendt. Vi har nylig sett filmen "Den misunnelige frisøren", og dette er et eksempel på at filmer ofte er forskjellig fra boka. Men i denne filmen er temaet fortsatt det samme som i novella, nettopp sjalusi, men som i de fleste andre filmer, er handlingen noe forandret.

Noe av det som er forandret i filmen er handlingen. Møtet mellom Susie og Bent er et eksempel på hvordan handlingen er forskjellig fra boka og filmen. I novella møtes Susie og Bent i kiosken hvor Susie jobber, for å kjøpe mat og leie filmer. Mens i filmen, møtes de når Susie åpner en aromasalong i samme gate hvor Bent bor. I filmen er det også blitt lagt til noen hendelser man ikke får høre om i boka. En av hendelsene er når Frank deltar i et NM stevne i frisørklipping, og når Bent blir invitert til middag hos Frank. Mot slutten er det også gjort endringer. Boka ender med at Frank snauklipper Bent, mens filmen slutter med at alle blir venner og at Frank, Susie og Bent strør alt håret Frank har samlet i løpet av årene som frisør utover en park. Det vil si at filmen har en mer lykkeligere slutt, enn det boka har.

Karakterene er også noe forandret i filmen. I boka er Frank misunnelig fordi Bent har byttet frisør, mens i filmen derimot er ikke Frank bare misunnelig, men han liker heller ikke at livet til Bent går videre etter farens død og heller ikke forholdet han får til Susie. Etter at Bent byttet frisør får han en ny look og bedre selvtillit, og det er noe Frank heller ikke setter pris på. Han vil heller ha ting som de alltid har vært, og beholde de faste frisørkundene sine. I boka får man heller ikke høre så mye om Susie. Hun blir framstilt som ei helt vanlig jente, mens i filmen er forholdet mellom Susie og Bent noe av hovedhandlingen. Man får også vite at Susie har problemer med hukommelsen og har flyttet mange ganger i løpet av de siste årene.

Generelt syns jeg adopsjonen av boka er helt grei, selvom mye er utelukket og noe tilføyd. Det at det er lagt til flere hendelser, syns jeg gjør filmen noe mer innholdsrik og spennende. Men jeg syns verken novella eller selve filmen var spesielt bra, men det var ålreit å få en oppgave for å se et eksempel på en adapsjon.

1 kommentar:

  1. Fin blogg du har fått deg! Jeg er enig i kommentarene dine når det gjelder adapsjonen av "Den misunnelige frisøren". Du skriver godt! Gleder meg til å lese mer fra deg. Audhild

    SvarSlett